Corona
Waar we nadrukkelijk niet op hoopten is toch waarheid geworden: een nieuwe zware lockdown is een feit. Mark Rutte kondigde op maandagavond 14 december aan dat contactberoepen weer op slot gaan vanaf 15 december 2020 t/m 19 januari 2021.
ProVoet vindt het verantwoord om medisch noodzakelijke voetzorg vanaf 15 december 'gewoon' door te laten gaan, net zoals dat afgelopen voorjaar het geval was. Hierover Provoet de ministeries opnieuw bericht en we hebben inmiddels de toezegging ontvangen.
Dat medisch noodzakelijke voetzorg tijdens de eerste lockdown door mocht gaan, werd bereikt na hard lobbyen. We kregen daardoor een uitzondering in de 'Model noodverordening' van het Ministerie van Justitie en Veiligheid:
Het verrichten van uitsluitend medisch noodzakelijke voetzorg door medisch pedicures* valt niet onder ‘inrichtingen waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend’ (artikel 2.3 lid 1 onder g), noch onder het verbod op het uitoefenen van contactberoepen (artikel 2.4). Het verbod op het uitoefenen van contactberoepen geldt volgens het tweede lid niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, mits voor deze uitoefening een individuele medische indicatie bestaat en daarbij door de zorgverlener alle in verband met COVID-19 benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen.
Huidige situatie medisch noodzakelijke voetzorg
Inmiddels is sinds 1 december jl. de tijdelijke coronawet van kracht. De coronawet vervangt de Model noodverordening, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Deze nieuwe lockdown vroeg dus opnieuw om juridische bevestiging voor medisch pedicures én overige KRP-geregistreerden, om medisch noodzakelijke voetzorg te mogen verlenen. Inmiddels hebben we de toezegging van de overheid ontvangen en achten ook wij het verantwoord om tussen 15 december 2020 en 19 januari 2021 medisch noodzakelijke voetzorg te verlenen, volgens de regels van de lockdown van afgelopen voorjaar.
Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat door het uitvoeren van de medisch noodzakelijke voetzorg complicaties bij de cliënt kunnen worden voorkomen, waardoor de eerste- en tweedelijnszorg niet extra worden belast.
Wanneer is er sprake van medisch noodzakelijke voetzorg?
- Een ingroeiende nagel of traumanagel die zonder behandeling risico heeft op ontsteken.
- Een likdoorn die zonder behandeling dreigt te gaan ontsteken.
- Eelt of kloven waarbij zonder behandeling verhoogd risico is op onderhuidse bloedingen of ulcus.
- Open kloven bij personen met risicovoeten (diabetes mellitus, vaatlijden, reumatische aandoeningen, kanker, neurologische aandoeningen).
- Een achterliggende aandoening (Diabetes mellitus, reumatische aandoening, kanker, hart- en vaatziekten, neurologische aandoening, longaandoening, bloedstollingsproblematiek, wondgenezingsproblematiek, verstoorde immuniteit) waarbij het risico op complicaties aanwezig is als er geen behandeling zal plaatsvinden.
- Een hypertrofische nagel die als gevolg van extreme dikte in de huid drukt en zonder behandeling zal leiden tot een ontsteking.
- Voetzorg bij personen met diabetes mellitus en zorgprofiel 3 en 4 en uitsluitend na overleg met de gecontracteerde podotherapeut of hoofdbehandelaar en alleen in die situatie waar het niet behandelen zal leiden tot onomkeerbare complicaties.